Blockchain: de ketting zonder zwakke schakels

Blockchain: de ketting zonder zwakke schakels

Facturen innen en betalen zonder bank. Investeren zonder tussenpersoon. Verzekeren zonder verzekeraar. Een jaarrekening zonder accountant. Energie afnemen zonder energiemaatschappij. Overdracht van eigendomsrecht zonder notaris. Thuis stemmen via de computer en direct de tussenstand zien. Veilige een-op-een transacties, wereldwijd. Science fiction? Nee, reële toekomstmuziek. En dat allemaal dankzij de blockchain.

Twee keer lezen

Het is haast ondoenlijk om in een paar regels uit te leggen wat een blockchain is. Toch is het idee erachter even eenvoudig als geniaal. Heel basic: hoe meer mensen informatie met elkaar delen in een stabiel netwerk, hoe veiliger de transacties worden. Ik moest ‘m zelf ook even twee keer lezen voordat ik snapte dat ik dat echt bedoel. En ik begrijp dat ik het niet bij die summiere uitleg kan laten. Zoek maar even een rustig plekje om te zitten en houd je vast.

Dankzij blockchain

Eerst een zijsprongetje naar de bitcoin. De waarde van die digitale valuta is in tien jaar tijd vertienduizendvoudigd. In 2008 kreeg je voor 1 bitcoin hooguit een pizzapunt. Op het moment dat ik dit schrijf, kost een bitcoin bijna 5000 euro. Dat is vooral te danken aan het vertrouwen dat mensen in de blockchain hebben. Zo eenvoudig mogelijk: een decentraal netwerk van computer(gebruiker)s die dezelfde decentrale database gebruiken. Die vullen ze samen aan en die bewaken ze ook samen. Daarvoor zijn alleen wel een paar regels die nageleefd moeten worden.

Cryptografie

Denk voor het gemak aan een werkblad in Excel, dat in een wereldwijd netwerk wordt gedeeld. Iedereen krijgt een eigen kopie en kan nieuwe regels (lees: transacties) toevoegen. Die mogen alleen aan de onderkant van de lijst worden toegevoegd. Eerder toegevoegde transacties kunnen niet worden gewijzigd. De nieuwe transacties worden cryptografisch versleuteld en gevalideerd of geweigerd met behulp van wiskundige principes. Het netwerk heeft dus steeds consensus over de correctheid van een transactie. Sjoemelen is volstrekt onmogelijk.

Online vertrouwen

De database is het ‘block’, de computers zijn de schakels, het netwerk is de ketting. De decentrale infrastructuur faciliteert veilige transacties zonder een tussenpersoon. Natuurlijk is dat enorm efficiënt, maar het creëert vooral online vertrouwen omdat je zeker weet dat gegevens niet zijn gemanipuleerd. De blockchain biedt uitzicht op een eerlijke(r) wereld.

In mijn volgende blogs ga ik dieper in op mogelijkheden van de blockchain. Dan laat ik ook de andere kant van de medaille zien. Die is er nu eenmaal altijd. Wanneer je intussen vast meer over de blockchain wilt weten, neem dan gerust contact met me op. Ik volg de ontwikkelingen op de voet.

Laat een reactie achter